Fotograaf Nijmegen

 

 

Nijmegen is een stad in de Nederlandse provincie Gelderland. De stad dateert uit de Romeinse tijd, toen het Tromatius heette. Het bleef een kleine nederzetting tot de 19e eeuw, toen de industrialisatie en de komst van de spoorweg tot een stedelijke bloei leidden. Vandaag de dag heeft Nijmegen ongeveer 200.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Oever die noord-zuid door de stad stroomt en uitmondt in de Waal, die de oostelijke grens van Nijmegen vormt. Naast haar geografische ligging staat Nijmegen bekend om haar geschiedenis. De Romeinen stichtten hier ergens tijdens hun verovering van Keltische nederzettingen in dit deel van Midden-Europa een dorp met de naam Tromatius (ook Tromatia). Nadat het in 259 na Christus door Germaanse indringers was verwoest, werd het in 130 na Christus door keizer Hadrianus herbouwd als een compactere nederzetting in het kader van zijn plannen om in heel Europa grote Romeinse steden te stichten met bouwnormen die elders met weinig kosten en moeite konden worden gereproduceerd. Een fotograaf in Nijmegen is dus perfect voor een fotoshoot in deze stad. Het huidige Nijmegen dankt veel van zijn huidige karakter aan zijn ligging op een punt waar belangrijke handelsroutes tussen Engeland en Zuidwest-Duitsland het Oeverdal kruisten. Hierdoor konden de langs deze routes verhandelde goederen via de Rijn naar Noord-Duitsland worden gedistribueerd in plaats van via andere steden, zoals Keulen of Frankfurt in die tijd.

De foto

Deze foto is een van mijn favoriete opnamen ooit. Ik nam hem in april 2013 aan de Rijn, op een klein plekje net naast de beroemde Schipbeekbeek. Het was de eerste keer dat ik met een auto naar een locatie als deze reed en ik was erg onder de indruk van het uitzicht. Ik vroeg mijn vriend Matthias om te rijden, want hij had een beter rijbewijs dan ik. Ik stond versteld van de schoonheid van het tafereel, de manier waarop de Rijn zachtjes stroomde, de sterke weerspiegelingen in het water, het weelderige groene bos en de prachtige zonnestralen die tegen de wolken weerkaatsten. En tenslotte was ik gefascineerd door de Rijn zelf, die ik nog nooit eerder had gezien. Ik was zo onder de indruk dat ik een foto moest maken. Zoals je op de foto kunt zien, gebruikte ik een kleine F14-50mm zoomlens, een filteradapter om een polarisatiefilter op te zetten en een statief. Ik nam vier foto's na elkaar, waarbij ik de instellingen van de camera tussen elke foto veranderde. Daarna combineerde ik ze met een fotobewerkingsprogramma tot dit eindresultaat.

Uitrusting en instellingen

Ik gebruikte een kleine F14-50mm zoomlens, een filteradapter om een polarisatiefilter te bevestigen en een statief. Ik was verbaasd over de schoonheid van het tafereel, de manier waarop de Rijn zachtjes stroomde, de sterke reflecties in het water, het weelderige groene bos en de prachtige zonnestralen die op de wolken weerkaatsten. En tenslotte was ik gefascineerd door de Rijn zelf, die ik nog nooit eerder had gezien. Ik was zo onder de indruk dat ik een foto moest maken. Zoals je op de foto kunt zien, gebruikte ik een kleine F14-50mm zoomlens, een filteradapter om een polarisatiefilter op te zetten en een statief. Ik nam vier foto's na elkaar, waarbij ik de instellingen van de camera tussen elke foto veranderde. Daarna combineerde ik ze met een fotobewerkingsprogramma tot dit eindresultaat.

Composition basics

Ik vertel graag verhalen met mijn foto's. Als een foto slechts een enkel moment is, verliest hij zijn betekenis en voelen we ons niet verbonden met onze omgeving. Daarom probeer ik mensen in mijn foto's op te nemen, een landschap toe te voegen of een verhaal van mijn opname te maken.

Het laatste beeld is daar een goed voorbeeld van. De compositie bestaat uit drie elementen: de rivier, de brug en de mensen die erop lopen. De plaatsing van deze elementen creëert een diagonale lijn, die de mensen visueel verbindt met het landschap.

De rivier is het belangrijkste element van het beeld, omdat het als pad voor de brug fungeert. De brug zelf is een klein visueel element, dat we niet helemaal van onderen kunnen zien, en vormt dus een medium tussen de rivier en de mensen. De mensen fungeren als een visuele en fysieke brug tussen de rivier en de brug, waardoor we het gevoel krijgen deel uit te maken van het tafereel.

Het uiteindelijke beeld

Ik maak graag foto's van mensen. In mensen zie je vaak dingen die je in de meeste andere voorwerpen niet ziet. Dit maakt mensen voor mij zeer interessante onderwerpen. Mensen zijn meestal mijn favoriete onderwerpen op een foto, omdat we zoveel verschillende kanten van hen kunnen zien. Wat ik ook leuk vind aan foto's van mensen is dat ze gemakkelijk een verhaal kunnen vertellen. Dit is vaak moeilijker bij een landschapsfoto, omdat je niet gemakkelijk een verhaal kunt vertellen met een enkele foto. Deze foto is een goed voorbeeld van hoe je met een foto een verhaal kunt vertellen. De foto gaat vooral over de mensen en hun wandeling op de brug, maar ook over de Rijn en hoe mooi die is.