Photographer Helmond

 

De Helmondse fotograaf die de wereld zag was Gerard van Veen, die van 1932 tot 1962 in Helmond woonde. Als kind had hij ansichtkaarten verzameld van landen over de hele wereld. In 1932, op 23-jarige leeftijd, vertrok hij voor zijn eerste buitenlandse reis. Hij bezocht vele steden en landen in Europa, Afrika en Azië. Hij verbleef zelfs enige tijd in Japan en de Verenigde Staten van Amerika. In de loop der jaren groeide zijn verzameling ansichtkaarten zo sterk dat ze overal mee naartoe werden genomen op zijn reizen. Het huis van de familie Van Veen in Helmond De Van Vennes woonden in de Grote Raadstraat in een huis dat 'de Laet' heette, naar hun voorouders; hier bracht Gerard zijn jeugd door tot hij op 23-jarige leeftijd vertrok voor zijn eerste reis – het bracht hem niet alleen de wereld in, maar het zou ook een van de vele plaatsen zijn waar hij uiteindelijk ook als volwassene naar terug zou keren. Gerard van Veen (1898-1979), buiten zijn huis Gerard van Veen was zelf portretfotograaf en heeft honderden foto's nagelaten met taferelen uit heel Europa en ook uit andere delen van de wereld. Een aantal van deze foto's is gedigitaliseerd door archieven als de Rijksdienst voor Oudheid en Geschiedenis – een uitgebreide collectie is hier online te vinden. Hier kan u terecht voor een moderne professionele fotograaf in Helmond.

Waar vind je ansichtkaarten van Gerard van Veen?

De meeste foto's van Gerard zijn als ansichtkaart uitgegeven. De Rijksdienst voor Oudheden en Geschiedenis, en ook verschillende andere archieven, bewaren nog veel van deze prentbriefkaarten. Op hun website zijn ook enkele van zijn ansichtkaarten te zien. Zijn ansichtkaarten zijn ook te vinden op diverse veilingen – waar u ze voor een betaalbare prijs kunt vinden.

Een andere manier om zijn ansichtkaarten te vinden is door ansichtkaarttentoonstellingen te bezoeken. Jaarlijks zijn er in Nederland verschillende kaartententoonstellingen. Daarnaast zijn veel galeries gespecialiseerd in ansichtkaarten, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wat voor soort foto's maakte Gerard van Veen?

Gerard van Veen maakte veel foto's van stedelijke stadsgezichten, maar ook van landschappen. Hij fotografeerde vaak dezelfde plaatsen en taferelen op verschillende tijdstippen van de dag om een serie te maken, en zette soms zijn eigen afdrukken op de ansichtkaart om een ander beeld te creëren. Zijn ansichtkaarten tonen soms een hele stad, maar vaker een scène in een stadsdeel, zoals de haven of het platteland, met de omliggende gebouwen en bergen onscherp om een indruk van diepte te wekken. Bij sommige ansichtkaarten maakte Gerard ook een kleurenafdruk.

Hij nam vaak foto's van dezelfde stad, of scènes in dezelfde stad, op verschillende tijdstippen van de dag om een serie te maken, en soms zette hij zijn eigen afdrukken op de ansichtkaarten om een ander beeld te creëren. Zijn ansichtkaarten tonen soms een hele stad, maar vaker een scène in een deel van de stad, zoals de haven of het platteland, met de omringende gebouwen en bergen onscherp om een indruk van diepte te wekken.

Historische aantekeningen

De fotograaf Gerard van Veen groeide op in Nederland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. In deze periode maakte het land snelle veranderingen door, en veel burgers waren op zoek naar nieuwe manieren om uitdrukking te geven aan hun identiteitsgevoel. De populariteit van de fotografie nam toe en veel mensen waren gefascineerd door beelden van exotische plaatsen buiten Europa. De Nederlandse fotograaf Gerard van Veen had een bijzondere belangstelling voor deze nieuwe fotografische bestemmingen, en zijn foto's van Aziatische en Afrikaanse steden en landen zouden een rijke inspiratiebron worden voor latere generaties.

Van Veen maakte tijdens zijn leven veel fotografische expedities en bezocht vele landen, waaronder Japan, de Verenigde Staten van Amerika, Nederlands-Indië (nu Indonesië), Nederlands-Indië (nu Indonesië) en Nederlands-West-Indië (nu Curaçao en Aruba). Hij bezocht ook verschillende keren Europa en fotografeerde onderweg vele Europese steden en landschappen.

Slotwoorden

De Helmondse fotograaf die de wereld zag was Gerard van Veen, die van 1932 tot 1962 in Helmond woonde. Als kind had hij ansichtkaarten verzameld van landen over de hele wereld. In 1932, op 23-jarige leeftijd, vertrok hij voor zijn eerste buitenlandse reis. Hij bezocht vele steden en landen in Europa, Afrika en Azië. Hij bracht zelfs enige tijd door in Japan en de Verenigde Staten van Amerika. In de loop der jaren groeide zijn verzameling ansichtkaarten zo sterk dat hij ze overal mee naartoe nam op zijn reizen.

Het huis van de familie Van Veen in Helmond De Van Vennes woonden in de Grote Raadstraat in een huis genaamd "de Laet", naar hun voorouders; dit is waar Gerard zijn jeugd doorbracht totdat hij op 23-jarige leeftijd vertrok voor zijn eerste reis – het bracht hem niet alleen de wereld in, maar het zou ook een van de vele plaatsen zijn waar hij uiteindelijk als volwassene naar terug zou keren.